Vlince Blog

Auteursrecht: wanneer je een afbeelding wel of niet mag gebruiken.

Geschreven door Jessica van der Velde op woensdag 15 april 2020
Jessica van der Velde

We beginnen met de term ‘auteursrecht’. Wat is dit en wat moet je hiermee? Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt. Dit kan zijn een foto, afbeelding, schilderij, tekst of een beeld, etc. Dit betekent dat als jij een foto van Google wil plaatsen op je website dat je aan de auteur van deze foto moet vragen om toestemming of jij die afbeelding mag gebruiken anders ben je in een overtreding. En die overtreding kan je duizenden euro’s kosten.

Fotograaf

Zelfs als je een eigen fotograaf inhuurt om foto’s te maken zijn de afbeeldingen beschermd. Dit betekent dat je deze afbeeldingen niet zonder overleg of toestemming op het internet (bijvoorbeeld je website of social media) mag plaatsen. Kijk daarom altijd extra goed naar alle afspraken die er zijn gemaakt met de fotograaf. Je kan natuurlijk ook altijd vragen om toestemming.

Je kan auteursrecht ook vergelijken met copyright op boeken. Voorin een boek staat altijd dat je de teksten niet zomaar mag kopiëren en dan voor andere doeleinden mag gebruiken. Voor foto’s geldt dat ook. Alleen wist je dat misschien nog niet.

5 websites met gratis rechtenvrije afbeeldingen!

Er bestaan vele websites waar jij prachtige afbeeldingen vandaan kan halen die helemaal 100% auteursrechtvrij zijn. Van de volgende websites kan jij jouw foto’s zonder enig probleem downloaden en overal op plaatsen:

  • Unsplash.com
  • Pixabay.com
  • Pexels.com
  • Freerangestock.com
  • Freeimages.com

Eigen foto’s

Als je er meer dan 100% zeker van wil zijn dat je een afbeelding gebruikt zonder auteursrecht dan kan je ook altijd je eigen foto’s maken! Je hebt dan zelf het auteursrecht in handen. Foto’s die je hebt gemaakt van mensen mag je echter niet zomaar plaatsen. Mensen die je fotografeert hebben portretrecht en zij moeten toestemmen in het gebruik van de foto.

Kijk dus goed uit met wat voor afbeeldingen je allemaal wel en niet deelt en ook nog op welk platform je deze plaatst. Ben je nog niet genoeg geïnformeerd of wil je meer weten over het plaatsen van afbeeldingen? Bedenk je niet en neem contact met ons op via https://www.vlinc.nl/contact

Onderwerpen: Google, SEO, Marketing, Auteursrecht