Vlince Blog

Pas op voor corona phishing en oplichting

Geschreven door Jessica van der Velde op vrijdag 8 mei 2020
Jessica van der Velde

Door het coronavirus komen er goede bedoelingen naar boven bij veel personen. Er ontstaan initiatieven om elkaar in deze lastige tijd te helpen. Helaas zijn er ook cybercriminelen die handig inspelen op de informatiebehoefte en onzekerheid. 

 

Klik hier voor gratis mondkapjes! Dit is een zin die exact zo gebruikt kan worden door criminelen. Cybercriminelen maken gebruik van de huidige situatie, oftewel de corona crisis. Ze lichten op via misleidende websites, apps, phishing mails, telefoongesprekken en/of smsjes over het coronavirus spelen ze in op de behoefte aan informatie. Vooral nu er veel medewerkers thuiswerken is het van groot belang dat organisaties hun medewerkers laten weten wat er gaande is en zich hiervan bewust worden. 

 

E-mail phishing

Er worden verschillende mails en sms’jes naar je verstuurd die zogenaamd van bijvoorbeeld je bank zijn. In deze berichten wordt er gevraagd om je bankgegevens in te vullen op een nepsite. Dit moet je dan doen voor een zogenaamde antibacteriële betaalpas of dat je rekening in quarantaine geplaatst wordt.

 

Thuiswerken

Er zijn ook phishingmails die door de criminelen gericht worden op de mensen die thuiswerken. Ze proberen via e-mails, zogenaamd van de directie, toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. In de mails staat vaak een link naar een nagemaakte Microsoft- of Outlook-website. Wij willen je hier goed voor waarschuwen. Klik hier niet op! Lees ook ons blog ‘Veilig thuiswerken’.

 

Donatie

De banken en bedrijven die thuiswerken zijn lang niet de enige organisaties die gebruikt worden door de oplichters. Een ander voorbeeld is de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In deze berichten vragen ze om een donatie of om een bijlage te downloaden. In deze bijlage kunnen dan verschillende, schadelijke stoffen zitten die geïnstalleerd worden op je computer.

 

Ben je ook huiverig om door deze criminelen op een of andere manier benaderd te worden en heb je tips nodig? Mail ons! of  Bel ons!. Wij helpen je namelijk graag!

Onderwerpen: Google, Marketing, Phishing, Oplichting