Vlince Blog

Wat is een webinar?

Geschreven door Jessica van der Velde op vrijdag 29 mei 2020
Jessica van der Velde

Een webinar is kort gezegd een samenvoeging van de woorden ‘Web’ en ‘Seminar’. Dit is een online evenement op het web waar alleen online publiek bij aanwezig is. Het is dus niet te vergelijken met een webcast, want daar is ook fysiek publiek bij aanwezig. Een webinar wordt ook wel een WebCast, Web Event, Online Seminar, Weblecture of Virtueel Event genoemd. In dit blog gaan we hier verder op in en leggen we je alles uit over de voordelen van een webinar!

 

Onderzoek geeft keer op keer aan dat webinars een zeer krachtig en effectief communicatiemiddel zijn. Webinars zijn op elk device te volgen en meestal wordt er een presentatie slide per slide besproken of wordt er een live software demo gegeven. Hierbij spreek je dus van audio en video. Deze audio, video en presentatie slides lopen synchroon aan elkaar. Het is ook mogelijk om je scherm te delen. Hierbij kun je apps of websites delen en laten zien aan de deelnemers.

 

Webinar volgen

Bij webinars spreek je altijd van deelnemers. Er is namelijk tweerichtingsverkeer, waarbij deelnemers via verschillende interactieve opties live kunnen participeren. Denk hierbij aan:

  • Poll vragen
  • Chat
  • Enquête
  • Call to action
  • Toetsen (voor training en opleiding)
  • Twitterfeed

Deze interactie zorgt voor betrokkenheid, je deelnemers leren en zullen ook meer onthouden van je boodschap. Als je ervoor zorgt dat deze interactie goed is dan blijven de deelnemers vaak tot zo’n 56 minuten mee doen! 

 

Webinar geven

Er zijn veel verschillende soorten webinars. Eenvoudige webinars kun je bedienen via je eigen computer met webcam en headset. Voor een stapje hoger met meer kwaliteit en meerdere mogelijkheden kun je voor professionele webinars gaan. Hierbij kan je denken aan een studio te huren met cameraman.

 

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden? Of heb je toch nog vragen over onderwerpen die niet helemaal duidelijk zijn? Wij helpen je graag! Stuur ons dan een mailtje naar hallo@vlinc.nl of Bel ons!

Onderwerpen: Thuiswerken, Marketing, Webinar